dilluns, de juliol 08, 2013

Fer classes per trastornar

Escrivia Cioran: "No, yo creo que un libro debe ser realmente una herida, debe trastornar la vida del lector de un modo u otro. Mi idea al escribir un libro es despertar a alguien, azotarle". Cioran, E. Conversaciones. Tusquets editores, 1996, p. 19. 
Certament, els llibres de Cioran representen alguna cosa pel lector, malgrat quedin pocs lectors pels llibres de Cioran. Entre els acadèmics (parlar d'intel·lectuals ja fora una altra qüestió) la lectura és purament instrumental; es llegeix per a fer negoci, ja sigui material o simplement prestigiar-se. Però el que més m'agrada d'aquesta cita de Cioran és que es pot aplicar a les classes; és l'estil que pretenc. No vull ensenyar, no en tinc tanta pretensió, simplement intento remoure, trastornar la vida de l'estudiant: la resta, la poden trobar en els llibres. Potser és per aquesta qüestió que, de vegades, alguns professors m'han preguntat: "Però que fas a les classes?" després que algun alumne l'hagi parlat bé de mi. "No expliques el temari?". De vegades en sabem tant poc que hem d'explicar el que sabem.
Els marxistes, però, com els dogmàtics, fugen.

1 comentari:

David ha dit...

És una manera magnífica de definir com haurien de ser la majoria de classes, tant a l'escola com a la universitat. "Un llibre ha de ser una destral que trenqui el mar de gel que portem dins", va dir Kafka.