divendres, d’octubre 01, 2010

Ximpanzé

“Amb tot, costa d'admetre que, per exemple, el ximpanzé “s'hagi quedat on és” simplement perquè el seu entorn no li va exigir més, perquè no es va moure cap a un entorn més desafiant, més difícil. “És molt lògic pensar això”, diu Abelló. “Els ecosistemes es formen també amb els individus que els poblen i ajuden a fer que es conservin estables. Si un animal s'adapta, roman, i si no sorgeix res que el desplaci del seu lloc, s'especialitza en aquestes condicions donades i no evoluciona” p. 30.. Punset, Eduard. (2009). Per què som com som. Barcelona: Destino.
Això és precisament el que voldríen moltes persones que tenen “tot clar”, sobretot en el referent a la interpretació social. Sense ésser ximpanzés, són, per tant, com els ximpanzés: s'adapten i no evolucionen. Per això, la tasca d'un professor és criticar, sense recel, sense pausa, sense vehemència, tranquil·lament; i, per això, només l'aprenent de ximpanzé se sent amenaçat.

8 comentaris:

Clidice ha dit...

Se m'ha acudit imaginar una societat on tots pretenguessin evolucionar, on no hi hagués cap aprenent de ximpanzé. Considerant la quantitat que en som, m'he espantat, la veritat :P

Maspons ha dit...

si entenc bé els monos no es van tornar éssers pensants perquè ho tenien tot a má i mastegat. Glups!
Per cert, m'agradaria que tu i els teus lectors i lectores -toma correcció!- comentéssiu el Punset del programa de l'Om. Jo millor callo:)

Brian ha dit...

Cal anar en compte a no portar aquestes analogies massa lluny: l'evolució de les especies és un fet purament biològic, la evolució del pensament és un fet cultural.

Sobre el que diu el Criteri, em sap greu, però no he vist aquest programa (no sé si un o varis). I el cas és que el vaig veure anunciar, però no vaig recordar-me de veure'l.

Anònim ha dit...

Senyor Criteri, el millor del programa d´en Punset fou, amb diferència, la dona cordobesa criada a França, que l´hi organitza las cosas elementals. Semblava l´única que tocaba de peus a terra.

Evocacions ha dit...

Clidice, tens raó. Ben mirat, el post podria tenir un caire totalment diferent si fessim esment del dubte, mész que raonable, sobre la necessitat de canviar. En aquests sentit Brian, no em prenc l'exemple dels ximpanzés massa seriosament: només utilitzo una idea per a expressar una altra.
Criteri, vaig veure només una part, però ja em va semblar ben estrany que parlés en castellà i anglés als néts, o algo així. Podries comentar-ho. Intentaré veure'l, però és que tinc ara una quantitat de coses... Pel que diu l'anònim, se m'ha fet la imatge que era presentat una mica inútil?

Noctas ha dit...

Exacte!

Maspons ha dit...

També em va estranyar que amb l'accent català que té resultés que fos un d'aquests que parla castellà als fills perquè fa més fi. Però no em referia a això.
Em feia cosa sempre que parlava d'en Punset sense aquesta veneració tan general. Una cosa és si el programa és interessant o no, i l'altra ell.A mi no em va decebre perquè tampoc el tenia gaire amunt. Però amb qui he parlat la decepció fou gran. I "no el van deixar" de cap manera, fou ell que desbarrava bastant. QUINA diferència amb Lluis Miravitlles !! Tot i que era una mica cregudet -no tant-

Efrem ha dit...

Els homo-ximpa també fan que el món sigui més acollidor, més senzill i confiable.