divendres, d’octubre 28, 2011

La trampa de PISA


"Un logro educativo bajo sospecha: Cataluña, que en la prueba PISA de 2009 mejoró sus resultados anteriores hasta igualar la media de la OCDE y superar la nota obtenida por sus compañeros del resto de España, maquilló la muestra de alumnado más allá de lo que estipula la OCDE, de forma que infrarrepresentó a los escolares inmigrantes y repetidores de la comunidad. La Generalitat excluyó de las pruebas al 5,95%, casi un punto porcentual más del máximo estipulado por la OCDE. La mayoría de los descartados formaba parte de los colectivos más susceptibles de obtener peores resultados.
Los analistas consultados dudan entre achacar este sesgo a una mala gestión de la prueba o una voluntad real de maquillar los resultados, pero en cualquier caso cuestionan la nota obtenida. "Probablemente no se mejoró en 2009. Solo se provocaron unas condiciones especialmente favorables para obtener mejores notas", advirtió ayer Ferran Ferrer, el director del trabajo de un centro de estudios especializado en educación que ha revelado las irregularidades. La Generalitat, por su parte, comunicó por la tarde que ha ordenado al Consejo Superior de Evaluación que analice el informe y revise los criterios mediante los que se selecciona la muestra de estudiantes que deben realizar las pruebas PISA."
I no només està maquillada (segons sembla), també és una prova molt i molt parcial. Un dia explicarem la trampa de tots els estudis PISA. Certament, hem entrat en un procés de maquillatge continu. Mai com ara ha estat més veritat que no hi ha fet, només interpretacions (interessades)

4 comentaris:

Brian ha dit...

Però l'article no qüestiona PISA (cosa que tu pots fer, naturalment) sinó el mètode amb que es varen fer les proves. Dit d'un altre manera: Europa no té cap culpa de que aquí fem les coses malament.

Carles ha dit...

Felicitats pel teu blog! Sóc Carles de Printcolor, impremta digital de llibres, i et volem regalar la impressió del llibre del teu blog gratis. T’interessaria? La nostra web és: www.printcolorweb.com i si tens algun dubte ens pots escriure a: info@printcolor.es

Maspons ha dit...

Em sembla que apart de PISA, totes les estan maquillades, com les avaluacions de primària que fa Ensenyament.
En quant el post anterior. Sempre he pensat: que bo seria l'anarquisme si hi haguessin bons anarquistes...i bonsbons ciutadans

Evocacions ha dit...

Certament, Brian, l'article no qüestiona PISA, diu, senzillament que o s'ha fet trampa (miau-miau)o han estat uns incompetents (guau-guau). Sobre les proves PISA en sí, no cal quasi ni discussió: són una chapuza. He llegit vàries coses, però una, ostres!, una d'un catedràtic políticament normal, que és clara i distinta, com diria Descartes. Jo em dic: si això ho diu tal que mai s'ha distingit per militància política extrema.... Ja faré el post quan trobi, entre el maresme, l'article. Al.lucinàs pepinillos, perquè això no surt a El País (ni, clar, molt menys als altres). Chapuza viva= PISA. Afegiré el que explico als alumnes, quan pregunten.
Carles, no et preocupis pel llibre del blog, no paga la pena. Si vols fer negoci publica el quadern dels aforismes.
Criteri, ja veuràs, ja. SObre el decàleg no afirmo l'anarquisme com interpretava l'observador (paradoxes del cervell humà primoriverista)sinó simplement dic: ostres, tu! ja ens agradaria que els mestres fossin així. O no? Excepte, clar, com vaig dir, en allò del comunisme llibertari.
La paraula per a puclibar el comentari és polletic. Seguint la teva sensacional i patentable tècnica. Poll ètic. Més aviat alguns són polls però d'ètics.....