dimarts, de juny 09, 2009

Ferrer i els amateurs

A Pío Moa el vaig sentir parlar per primera vegada a la cadena COPE. Reinterpretava la història a la seva manera, amb l'anuència dels periodistes (?) que el donaven cobertura; pel vist, la cobertura era acrítica. Aparentava estar molt i molt informat. Aparentava. Per tal de saber el grau de documentació que té basta i sobra el següent paràgraf:

"A finales del siglo XIX Francisco Ferrer Guardia proponía una "revolución ferozmente sangrienta", en la que la sangre "corra a torrentes", y creó una "Escuela moderna" dedicada a difundir sus ideas revolucionarias. No se quedaba en palabras, pues fue él, con toda probabilidad, el inductor del atentado de la calle Mayor de Madrid, en 1906, con decenas de muertos, y perpetrado por un profesor de dicha "Escuela?". No poso l'enllaç perquè no el mereix. Basta cercar el text i ja està.

Quan un fa afirmacions d'aquests tipus és que està ben segur del que diu. Doncs, no, és impossible tenir la certesa del que aquest senyor diu. L'atemptat de 1906 va ser perpetrat per Mateo Morral i no va ser mai professor de l'Escola Moderna, va ser el bibliotecari. Un detallet. Sí encerta en el carrer i en l'any. No està malament.

On és l'aparell crític? la voluntat de veracitat? La dada és molt i molt coneguda; difícil errar. Quan es vol encertar. Un consell amics: llegiu llibres que puguin anar a missa, llibres confessats; s'aprèn més. Primer encerteu les dades bàsiques i després opineu. No ho feu a l'inrevés.

2 comentaris:

Criteri ha dit...

Com a expert a la materia voldria saber si Morral era maço, Ferrer ho era, i si pinten alguna cosa en tot això.

Anònim ha dit...

L'expert ets tu, està clar. Criteri.